Strony

niedziela, 6 października 2013

Owsianka królewska

Dzisiaj na niedzielne śniadanie zafundowałam sobie coś, na co możemy sobie pozwolić w niedzielę i od święta. Dlaczego? Bo dzisiaj do owsianki wpakowałam wszystko, co lubię najbardziej i nie przejmowałam się za bardzo ilością. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty, prawda? ;)

Owsianka królewska
200ml mleka 2%
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka amarantusa
1 łyżka płatków migdałowych
garstka jagód goji
garstka rodzynek
pół łyżki siemienia lnianego
cynamon


Mleko gotujemy w garnku, kiedy zacznie wrzeć zasypujemy je płatkami owsianymi, amarantusem i siemieniem. Po kilku chwilach dodajemy wiórki kokosowe i płatki migdałów. Gotujemy całość energicznie mieszając, aby owsianka nie przywarła do dna naczynia. Kiedy płatki owsiane powoli zaczynają rozmiękać dodać rodzynki.
Po przełożeniu do miseczki posypać jagodami goji i cynamonem.




9 komentarzy:

  1. taka owsianka to samo zdrowie. Jagody goji, siemię lniane, wiórki kokosowe... Pycha! U mnie była dziś czekoladowo-kokosowa z domowym sokiem malinowym ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na zdrowe i pożywne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takim śniadaniu ma się energię na cały dzień :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ mi narobiłaś smaka na owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega pysznie! Muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe i przede wszystkim dodaje energii ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsianka w takiej postaci aż sama prosi się o zdjedzenie. Przepis wypróbowany, podlega coraz bardziej wymyślnym modyfikacjom.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...