Strony

środa, 18 września 2013

Kurczak w pieczarkach na makaronie

Obiad do zrobienia tak naprawdę na szybko, jeżeli mamy wprawę w gotowaniu i umiemy sobie dobrze gospodarować czas. Zaletą, oprócz czasu przyrządzenia, jest również brak tłuszczu w potrawie. I oczywiście cudowny smak pieczarek :).

Kurczak w pieczarkach na makaronie
200g pieczarek
100g mięsa z piersi kurczaka
50g makaronu pełnoziarnistego świderki
pół średniej cebuli
sól, pieprz

Dekoracja:
ulubione kiełki


Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Wrzucamy grzyby na ciepłą patelnię, odrobinę solimy i dusimy pod przykrywką. Jak pieczarki zaczną puszczać wodę, to dodajemy cebulę.
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy przyprawami. Gdy pieczarki staną się zadowalająco miękkie, to dodajemy do nich mięso i razem dusimy, aż mięso zbieleje. Smażymy jeszcze chwile bez pokrywki, aby zredukować nadmiar wody.
Podajemy na makaronie ugotowanym al dente.



1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie ! :)
    Na pewno wypróbuję ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...