Strony

środa, 11 września 2013

Cukiniowe gofry

Przepis na to cudo wzięłam stąd. Po prostu jestem zachwycona tym przepisem. Gofry mają idealną konsystencję, są odpowiednio chrupkie i co najważniejsze - smakują jak gofry. Jeśli lubisz super słodką wersję, to polecam dodać miodu do ciasta. Ja smakowałam je z twarożkiem na słodko, nie mniej jednak wszelkie świeże owoce czy konfitury są wskazane. Pamiętajmy jednak o umiarze i dżemy wybierajmy niskosłodzone lub domowe (bez cukru).

Cukiniowe gofry /2 porcje/
jedna mała cukinia (u mnie 210g)
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g jogurtu naturalnego
jajko
łyżeczka wiórków kokosowych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
ćwierć łyżeczki cynamon
szczypta soli


Twarożek
kostka twarogu (200g)
słodzik w płynie lub pastylkach/miód/cukier
wanilia/ekstrakt z wanilii/cukier wanilinowy
odrobina kardamonu

Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do niej jajko, jogurt, a następnie suche składniki. Jak autorka napisała, dobrze, kiedy ciasto ma konsystencję gęstego jogurtu. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy. Nie martwcie się kolorem, ja piekłam dopóki nie zaczęły się odklejać. Dzięki temu byly idealnie chrupiące. Z ciasta - oszczędnym gospodarowaniem zawartości miski - wyszły mi cztery gofry. Sądzę, że taki talerz starczy spokojnie dla dwóch osób, gdyż jeden gofr z twarożkiem jest bardzo sycący.
Cztery gofry mogą się pochwalić kalorycznością rzędu 390kcal. Zatem jedna porcja to naprawdę bardzo mało.




_________________________________

8 komentarzy:

  1. Hmm, chyba się nie podlinkowało, skąd wzięłaś ten przepis, bo nie ma odnośnika. Niemniej uwielbiam gofry cukiniowe! Najbardziej z miodem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zwrócenie uwagi, link już jest :)

      Usuń
  2. mniam, zjadłabym gofra... a w wersji cukiniowej chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam :) Pyszne! Ale u mnie wyszły tylko 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym mogłabym zastąpić jogurt naturalny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że mlekiem, w ostateczności wodą, jednak dokładnego przelicznika nie jestem w stanie Ci podać. Na pewno będzie go mniej. Trzeba uważać na konsystencję ciasta. Za rzadkie, bo będzie się długo piekło lub po prostu nic nie wyjdzie z takiej zupy. Jak uda Ci się coś zmajstrować, to podziel się z nami efektami :)

      Usuń
  5. Wyglądaja bardzo apetycznie. Mogłabyś napisać jaką masz gofrownice, bo moja zamiast piec parzy te gofry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam gofrownicę z biedronki :P Za całe 25zł. Ma funkcję regulację temperatury i to może klucz. A próbowałaś po jakimś czasie pieczenia uchylić na chwilę pokrywę? Parująca woda może prowadzić do efektu "parzenia" czy też "gotowania" się masy w gofrownicy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...